Fundacja Centrum Dokumentacji Czynu Niepodległościowego

a PNG logo IPN
L: H:

 
WSTECZ STRONA GŁÓWNA
Bibliografia \ Artykuły
1 ... 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 z 172


2001.
Kilka praktycznych wskazówek. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1985, nr 140 (19 IX). – s. 2
Uwagi: art.: wskazówki przed wyborami do Sejmu

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 22346         

2002.
Kilka rad dla przesłuchiwanych. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1986, nr 152 (3 I). – s. 3
Uwagi: art.: rady dla osób przesłuchiwanych i świadków w procesach politycznych

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 22408         

2003.
Kilka uwag o instytucji "rzecznika praw obywatelskich". – Paragraf (Kraków) 1986, nr 13 (25 X). – s. 3-4. – (Z materiałów Komitetu Helsińskiego w Polsce)
Uwagi: art.: geneza, cele i zasady działania rzecznika praw obywatelskich w różnych krajach

A 417837 III RARA
U 442494 III RARA
 DO GÓRY   ID: 28396         

2004.
Kim jesteśmy? O co walczymy?. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1984, nr 7(309) (19-25 II). – s. 4
Uwagi: art.: dotyczący zakładanych celów działalności niezależnej oraz apel o bojkot wyborów

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 29745         

2005.
Kinga
Wspomnienie o księdzu Stanisławie Suchowolcu / Kinga [pseud.]. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1989, nr 3(485) (10-24 II). – s. 3. – (Dokumenty Wypowiedzi)
Uwagi: inf.

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 34457         

2006.
Kinoman
Stowarzyszenie filmowców polskich sięgało po władzę / (Na podstawie notatek Kinomana) [pseud.]. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1983, nr 45 (24 III). – s. 4
Uwagi: art.: fragmenty referatu "polityczna ocena działalności zespołów filmowych w ubiegłych dwóch latach" przyjętego na zebraniu organizacji partyjnych przy PRF

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 20832         

2007.
Kis Janos
Nowe dylematy węgierskiej partii / Janos Kis. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1988, nr 252 (25 V). – s. 1-2
Uwagi: art.: o sytuacji na Węgrzech

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 23494         

2008.
Kisiela wołanie. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1982, nr 6 (13 III). – s. 4
Uwagi: art.: omówienie tekstu Stefana Kisielewskiego

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 20521         

2009.
Kisielewicz Andrzej
O Kornelu Morawieckim / Jan Mak [pseud.]. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1987, nr 29(454) (8-25 XI). – s. 1-2
Uwagi: art.: zarys sylwetki Kornela Morawieckiego. - Nazwa aut.: Słownik pseudonimów, t. 5, s. 420.

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 35065         

2010.
Kiszczak łże dalej. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1984, nr 40(342) (25 XI-1 XII). – s. 4
Uwagi: inf.: o komentarzu gen. Kiszczaka w sprawie śmierci ks. Jerzego Popiełuszki

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 33059         

2011.
K
Kilka uwag o polityce kościoła. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1984, nr 106 (15 XI). – s. 2
Uwagi: art: opinia autora o polityce kościoła

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 21923         

2012.
K
Kościół a państwo - o konkretnym zagrożeniu / K. [pseud.]. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1985, nr 126 (25 IV). – s. 2
Uwagi: art.: o stosunkach państwo Kościół

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 22210         

2013.
KKW o podwyżkach cen. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1987, nr 228 (18 XI). – s. 1
Uwagi: inf.: o oświadczeniu KKW "S" w sprawie podwyżek cen; o zmianach w KKW "S"

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 23400         

2014.
KKWyb. o wyborach w Szczecinie. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1990, nr 36(518) [właśc. 3(518)] (25 I - 8 II). – s. 5
Uwagi: inf.: dot. odmowy unieważnienia wyborów w regionie Pomorza Zachodniego NSZZ "S"

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 35048         

2015.
Klemens K.
Na tle twardogłowych / K. Klemens. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1984, nr 84 (12 IV). – s. 3
Uwagi: art: analiza stosunków państwo - kościół

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 21672         

2016.
Klementyna
List do redakcji / Klementyna [pseud.]. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1987, nr 202 (11 III). – s. 2. – (Listy do Redakcji)
Uwagi: dok.: list do redakcji na temat zadań związków zawodowych

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 22584         

2017.
Klub imienia J. Strzeleckiego. – Prawo i Bezprawie (Warszawa) 1988, nr 5(18) (IX). – s. 35 . – (Samo Życie)
Uwagi: inf.: powstanie na Uniwersytecie Warszawskim klubu dyskusyjnego im. Jana Strzeleckiego

A 415498 II RARA
U 440261 II RARA
 DO GÓRY   ID: 25739         

2018.
Klub więźnia granic. – Prawo i Bezprawie (Warszawa) 1989, nr 2(23/24) (II/III). – s. 31-32. – (Represje Sądy...)
Uwagi: inf.: przedruk z nr 64/89 Informacji KIiP NSZZ "S"

A 415498 II RARA
U 440261 II RARA
 DO GÓRY   ID: 25884         

2019.
Kluzik Joanna
Wybory na Śląsku / Joanna Kluzik. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1989, nr 284 (1 III). – s. 2
Uwagi: inf.: relacja z przebiegu wyborów na przewodniczącego Międzyzakładowego Komitetu "S" oraz RKW Regionu Śląsko-Dąbrowskiego. - W art. zniekształcone zostały prawidłowe dane Grzegorza Kolosy, którego nazwisko zmieniono na błędne: Kolasa.

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 24011         

2020.
"Kłamstwo be..." . – Prawo i Bezprawie (Warszawa) 1987, nr 11 (X). – s. 43. – (Wiadomości Prawdziwe)
Uwagi: inf.: rola ZSRS w "kryzysie karaibskim"

A 415498 II RARA
U 440261 II RARA
 DO GÓRY   ID: 25430         

2021.
Kłamstwu - nie! Nędzy - nie! Poniżeniu – nie! = nie pójdę głosować. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1984, nr 91 (7 VI). – s. 2
Uwagi: inf.: przedruki z czasopism "drugiego obiegu" na temat partyjnych prób wpłynięcia na zwiększenie frekwencji wyborczej

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 21759         

2022.
Kłopotowski T.
Listy do redakcji / T. Kłopotowski. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1987, nr 228 (18 XI). – s. 4
Uwagi: art.: list do redakcji; krytyka artykułu K. Pajki z TM nr 224

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 23417         

2023.
Kłopoty nawet wśród swoich. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1985, nr 34(378) (29 IX - 5 X). – s. 4
Uwagi: art.: o nowych związkach zawodowych

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 33798         

2024.
Kłopoty Propagandzistów. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1983, nr 64 (13 X). – s. 4
Uwagi: art.: relacja z jednej z narad w Komitecie Warszawskim PZPR

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 21412         

2025.
Kłopoty z "Godnością" . – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1984, nr 83 (5 III). – s. 4
Uwagi: inf.: wyświetlanie filmu "Godność" w fabryce "Perum"

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 21647         

2026.
Kłopoty z ropą. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1984, nr 85 (26 IV). – s. 3
Uwagi: art.: kłopoty z ropą

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 21710         

2027.
Kłopoty z uczelniami. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1984, nr 110 (13 XII). – s. 2-3. – (Kłopoty z uczelniami)
Uwagi: inf: wydarzenia na uczelniach

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 21982         

2028.
Kłopoty z uczelniami. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1984, nr 108 (29 XI). – s. 3
Uwagi: inf.: o kłopotach władz z uczelniami wyższymi

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 22064         

2029.
Kmicic
Fałszerstwa wyborcze w hucie "Częstochowa" : List z zakładu pracy / Kmicic [pseud.]. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1987, nr 214 (3 VI). – s. 4
Uwagi: art.: o fałszerstwach podczas wyborów do samorządu w Hucie Częstochowa

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 22886         

2030.
Kmita Jan
"Niniejszym gratuluję Panu Doktorowi..." / Jan Kmita. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1990, nr 6(521) (22 II - 8 II) [właśc. (22 II - 8 III)]. – s. 7
Uwagi: dok.: gratulację dla Tomasza Wójcika z okazji wyboru na Przewodniczącego Wrocławskiego NSZZ "S"

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 36233         

2031.
KO "S" NSZZ "S" przy Agromet-Pilmet FNR we Wrocławiu
Agromet-Pilmet - oświadczenie : Wrocław, wrzesień 1989 r. / KO "S" NSZZ "S" przy Agromet-Pilmet FNR we Wrocławiu. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1989, nr 22(504) (24 VIII - 7 IX). – s. 2. – (Okienko z Zakładem)
Uwagi: dok.: poparcie dla propozycji Lecha Wałęsy sformowania nowego rządu; postulat nie obniżania stopy życiowej pracowników

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 34776         

2032.
Kobiety nadal są więzione. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1984, nr 17(319) (6-12 V). – s. 3
Uwagi: art.: o kobietach więzionych z powodów politycznych

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 32638         

2033.
Kochajmy się, kombatanci. – Prawo i Bezprawie (Warszawa) 1988, nr 6(19) (X). – s. 33. – (Wiadomości Prawdziwe)
Uwagi: inf.: o spotkaniu weteranów radzieckich z Afganistanu i amerykańskich weteranów wojny w Wietnamie w Moskwie

A 415498 II RARA
U 440261 II RARA
 DO GÓRY   ID: 25775         

2034.
Kocięba Paweł
Zawiadomienie do Prokuratury Rejonowej we Wrocław|Stare Miasto o pobiciu przez funkcjonariusza MO / Paweł Kocięba. – Praworządność (Warszawa) 1988, nr 18. – s. 17-18. – ("Przepraszam, czy tu biją?")
Uwagi: dok.: zawiadomienie do Prokuratury Rejonowej Wrocław-Stare Miasto o pobiciu przez funkcjonariusza MO

A 417896 III RARA
U 442529 III RARA
 DO GÓRY   ID: 26240         

2035.
Kodeks postępowania karnego nadal obowiązuje. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1982, nr 16 (2 VI). – s. 3
Uwagi: art.: instrukcje prawne jak zachowywać się w kontaktach z funkcjonariuszami SB i MO

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 20594         

2036.
Kodeks postępowania karnego nadal obowiązuje : Przypominamy!. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1982, nr 75(223) (20-24 VII). – s. 1-2
Uwagi: art.: o przepisach Kodeksu Postępowania Karnego

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 28960         

2037.
Kodeks pracy nadal obowiązuje. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1982, nr 18 (16 VI). – s. 4
Uwagi: art.: omówienie kodeksu pracy; instrukcje prawne dla osób zwolnionych z pracy

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 20676         

2038.
Kodeks pracy nadal obowiązuje. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1982, nr 71(219) (6-8 VII). – s. 1-2
Uwagi: inf.: o dekrecie z 14 grudnia 1982 roku

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 28938         

2039.
Kodeks więźnia politycznego. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1982, nr 21 (14 VII). – s. 4
Uwagi: dok.: kodeks więźnia politycznego utworzony na podstawie grypsu z ZK w Hrubieszowie

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 20543         

2040.
Kogo na studia?. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1984, nr 35(337) (14-20 X). – s. 2
Uwagi: art. : dot. systemu rekrutacyjnego na studia – punkty preferencyjne

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 32836         

2041.
Kogo tu wzywać?. – Paragraf (Kraków) 1987, nr 27 (20 IX). – s. 8
Uwagi: sat.: o nadużyciach władzy

A 417837 III RARA
U 442494 III RARA
 DO GÓRY   ID: 28331         

2042.
Kolaboranci. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1982, nr 15 (27 V). – s. 4. – (Kolaboranci)
Uwagi: inf.: serwis o osobach które kolaborowały z władzą. - W art. zniekształcone zostało nazwisko dyr. Centrum Zastosowań Informatyki, Kossakowskiego, którego zapisano jako Kosecki.

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 20562         

2043.
Kolaboranci. – Z Dnia na Dzień (Wrocław) 1983, nr 20(279) (19-26 V). – s. 2
Uwagi: inf.: o trzech osobach donoszących na swoich współpracowników

A 418074 III RARA
U 442882 III RARA
 DO GÓRY   ID: 29239         

2044.
Koledzy z pracy
Poznajemy sylwetki naszych radnych. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1984, nr 91 (7 VI). – s. 4
Uwagi: art.: prezentacja sylwetki jednego z kandydujących w wyborach

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 21788         

2045.
Koledzy
Koledzy. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1988, nr 264 (21 IX). – s. 4
Uwagi: nekrolog: o tragicznej śmierci Piotra "Starego"

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 23747         

2046.
Kolegia. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1987, nr 216 (1 VII). – s. 2-3. – (Kolegia)
Uwagi: art.: o karach nałożonych na opozycjonistów przez kolegia ds. wykroczeń

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 22927         

2047.
Kolegia. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1987, nr 199 (18 II). – s. 2
Uwagi: inf.: nt. represji wobec opozycjonistów

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 23377         

2048.
Kolegia. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1987, nr 212 (20 V). – s. 1, 3
Uwagi: inf.: o karach nałożonych na opozycjonistów przez kolegia ds. wykroczeń

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 24688         

2049.
Kolegia orzekły. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1988, nr 269 (2 XI). – s. 1
Uwagi: inf.: o orzeczeniu przez kolegia ds. wykroczeń kar grzywien, aresztu i przepadku mienia z powodów politycznych

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 23877         

2050.
Kolegia ukarały. – Tygodnik Mazowsze (Warszawa) 1987, nr 214 (3 VI). – s. 3. – (Kolegia ukarały)
Uwagi: inf.: o karach nałożonych opozycjonistom przez kolegia ds. wykroczeń

A 418339 III RARA
U 442896 III RARA
 DO GÓRY   ID: 22877         

WSTECZ
   
Fundacja Centrum Dokumentacji Czynu Niepodległościowego
al. Mickiewicza 22 (biuro: ul. Syrokomli 21) 30-059 Kraków, tel./fax +48 (012) 421-20-78
e-mail: Fundacja CDCN sowiniec@gmail.com
Webmaster plok@poczta.fm